estalvi energètic

Com puc reduir el consum energètic a casa? Aquests són alguns dels consells que podem seguir des d’avui mateix per estalviar energia i diners.
Si pensem en totes les activitats que fem al llarg del dia, gairebé sempre utilitzem l’energia. Com que bona part d’aquesta prové de fonts no renovables com el petroli o el gas, és important tenir en compte el que suposa aquest consum: emissions de milers de tones de CO2 causants del canvi climàtic, dependència de països productors… A banda, el fet de transportar i extraure aquesta energia provoca un impacte negatiu al medi ambient.

Per aquests motius, és imprescindible moderar el consum d’energia, la qual cosa també ens suposarà un estalvi econòmic i de recursos naturals. A Lleida en verd hem encetat una campanya amb l’objectiu d’ajudar a les famílies a reduir la despesa de les seves factures de llum, gas i aigua.

El perquè de la campanya…

Els grans acords internacionals no fan més que evidenciar que en el repte de la sostenibilitat és urgent, i que ja no es pot posposar l’acció per més temps.

Així, l’Acord de París -en què 195 països han pactat, per primera vegada, l’impuls de mesures per a assolir un futur més baix en emissions de gasos d’efecte hivernacle-, o la proclamació del nou Pacte d’Alcaldes per al Clima i l’energia, impulsat per la Unió Europea, apunten amb més força els objectius on centrar esforços de forma immediata.

A nivell local també cal assumir els compromisos que ens corresponen, i intensificar les accions per fer front a la pobresa, al canvi climàtic i a la dependència a les energies contaminants i no renovables. Per aquest motiu Lleida s’ha sumat al Pacte d’alcaldes i s’ha compromès a reduir un 20% les emissions de gasos d’efecte hivernacle per l’any 2020.

Altrament, el 40% de la energia que consumim a Europa, ho fem de forma individualitzada en vivendes, oficines, comerços, equipaments públics i privats, etc. Per tant en el sector de l’habitatge amb accions d’estalvi energètic es poden aconseguir importants reduccions.

El camí cap a l’habitatge amb consum zero

 • 1. Estratègies passives a nivell del disseny de la construcció
 • 2. Millorar l’evolvent i reduir càrregues tèrmiques internes
 • 3. Millorar l’eficiència dels equips i sistemes de control
 • 4. Generació d’energia amb renovables: tèrmiques i elèctriques

%

L'objectiu és reduir un 20% les emissions de gasos d’efecte hivernacle per l’any 2020

%

El 40% de l'energia que consumim a Europa és de consum particular

Si a casa teva tens un consum elevat d’energia, no saps com reduir-lo i tens interès en fer-ho, aquesta campanya et pot ser molt útil! Altrament, si et trobes amb una situació de vulnerabilitat pel que fa a l’abastiment d’energia, et podem ajudar a millorar la teva situació.

Motivacions:

 • Lleida s’ha compromès a reduir les emissions de CO2 causants del canvi climàtic un 20% per l’any 2020, respecte les emeses l’any 2005, al signar la iniciativa Europea del Pacte d’Alcaldes.
 • Reduir la pobresa energètica a Lleida, que afecta a més de 5.000 famílies.
 • Reduir la dependència energètica de Lleida. Actualment la nostra dependència és de l’ordre del 99,8%.

Què t’ofereix el programa d’assessorament d’estalvi energètic?

Un tècnic especialitzat en estalvi energètic visitarà el teu habitatge per fer:

 • Diagnosi bàsica per part d’un tècnic qualificat, tant de la comunitat com a títol individual (per a aquells veïns interessats).
 • Proposició de mesures i bones pràctiques d’acord amb els resultats de la diagnosi.
 • Proposta de canvis en la contractació de l’electricitat per aconseguir un estalvi econòmic periòdic, el qual es pot reinvertir en les mesures d’eficiència energètica que es proposen.
 • Seguiment i mesura de la reducció de consums per a aquelles famílies interessades a través del préstec d’un aparell de mesura de consums.

Què haig de fer si estic interessat/da?

Envia un correu a infosostenible@paeria.cat i indica-hi les teves dades de contacte o truca al telèfon 973 700 455. S’atendran les demandes per ordre d’arribada. Tindran prioritat les comunitats amb servei de calefacció comunitària. Hi ha límit de places.

Et trobes en situació de risc de pobresa energètica?

En cas que estiguis en situació de vulnerabilitat pel que fa l’abastiment d’energia t’oferim:

 • Facilitar elements d’estalvi segons les necessitats de cada habitatge.
 • Assessorar com estalviar energia segons el tipus d’habitatge.
 • Informar sobre el contracte energètic més econòmic per a cada família.
 • Seguiment.

Què haig de fer si estic interessat/da?

Envia un correu electrònic a infosostenible@paeria.cat indicant, facilitant les teves dades de contacte o truca al telèfon 973 700 455. S’atendran les demandes per ordre d’arribada. Tindran prioritat les comunitats amb servei de calefacció comunitària. Hi ha límit de places.

Aquests són alguns dels consells que podem seguir des d’avui mateix per minimitzar el consum energètic a casa:

N
Instal·la bombetes LED, sobretot a les estances amb alta ocupació com la cuina el menjador o el despatx.
N
Si a casa hi ha gran quantitat d’ordinadors i televisors, baixa el nivell de lluentor de les pantalles.
N
Instal·la un termòstat programable per evitar escalfar la casa quan no hi ets.
N
A l’hivern, programa la temperatura dins de casa a 20-21º durant el dia i a 17-18º durant la nit.
N
Per estalviar a la cuina, elimina els blocs de gel del congelador almenys un cop cada sis mesos i mai oblidis la porta oberta.
N
La majoria de rentaplats actuals disposen d’un programa ecològic que inverteix més temps en rentar la vaixella a canvi d’estalviar consum elèctric.
N
Racionalitza l’estona de dutxa i de bany, pensa que en 5 minuts de dutxa es poden gastar 95 litres d’aigua calenta.
N
L’assecador i l’estufeta són un dels electrodomèstics que més energia consumeixen. Parem compte de fer-ne un bon ús.
N
La rentadora és un electrodomèstic que consumeix molta energia, sobretot quan ha d’escalfar l’aigua. Sempre és millor fer servir els programes de rentada en fred i posar la rentadora quan estigui plena del tot.
N
L’assecadora s’ha de fer servir poc i aprofitar al màxim l’escalfor del sol i el vent per a eixugar la roba.
N
Tingues en compte que els aparells que deixem apagats però connectats a la llum continuen consumint una petita quantitat d’energia. Considera desconnectar-los manualment o connecta’ls a regletes amb botó d’encesa i apagada.
N
Evita les possibles fuites d’aire de casa: finestres mal tancades, sota la porta principal, esquerdes…