Es posen a la ciutat aproximadament un total de 400 contenidors més de selectiva, de càrrega lateral , per les fraccions de paper i cartró, vidre i envasos, que venen a ser unes 133 àrees noves. Es reagrupen els contenidors d’envasos, vidre i paper al costat de contenidors de RSU i orgànica per tal de crear àrees completes amb les 5 fraccions de residus, que n’hi hauran 500 a tota la ciutat
L’Ajuntament de Lleida ha augmentat el nombre de contenidors de recollida selectiva amb la qual cosa millora el rati d’habitant per contenidor de recollida selectiva, alhora que ha fet una redistribució de les illes de recollida de brossa. La Paeria va iniciar la passada setmana l’operativa del canvi dels contenidors amb la qual es posen a la ciutat aproximadament un total de 400 contenidors més de selectiva, de càrrega lateral, per les fraccions de paper i cartró, vidre i envasos, que venen a ser unes 133 àrees noves. A més, es reagrupen els contenidors d’envasos, vidre i paper al costat de contenidors de RSU i orgànica per tal de crear àrees completes amb les 5 fraccions de residus. D’aquestes àrees completes amb les cinc fraccions n’hi hauran 520 a tota la ciutat.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha visitat aquest dimecres un dels punts on l’Ajuntament de Lleida ha instal·lat una de les noves illes, en concret al passeig de Ronda. Ros ha explicat que l’objectiu és que la ciutadania tingui l’accés als contenidors més proper i facilitar que pugui llençar qualsevol de les fraccions de residus en el mateix desplaçament. En una primera fase, l’empresa concessionària del servei de neteja a la ciutat, Ilnet, ha abordat el nucli urbà amb la següent operativa: col·locar contenidors d’envasos, vidre i paper al costat de contenidors de RSU i orgànica per tal de crear àrees completes amb les 5 fraccions de residus, canviar els contenidors amb sistema easy d’envasos, vidre i paper per nous contenidors de càrrega lateral i retirar contenidors de RSU i FORM.
En concret, la instal·lació dels nous contenidors i la redistribució de les noves illes ha començat pels barris de Pardinyes, Balàfia, Secà de Sant Pere, Magraners, Bordeta, Mariola i Llívia. Posteriorment, se seguirà pels carrers entre el Passeig de Ronda i Onze de Setembre, des de la plaça Europa. Aquesta operativa d’instal·lació finalitzarà a finals de mes.
La inversió que suposa en contenidors aquest canvi és de 1.205.824,70€ contemplada a la pròrroga del contracte amb l’empresa concessionària del servei, Ilnet.
Lleida millora la ràtio d’habitant per contenidor de recollida selectiva
Amb aquest desplegament i redistribució dels contenidors de recollida selectiva, la ciutat de Lleida millora la ràtio d’habitant per contenidor de recollida selectiva, amb la qual cosa la ràtio se situa d’un contenidor de recollida selectiva per cada 276 habitants, per sota de la recomanació que fa l’Agència de Residus de Catalunya, que la situa en un contenidor de recollida selectiva cada 300 habitants. En aquest sentit, Larrosa ha posat de relleu que “l’objectiu és que, amb la implantació i desplegament dels nous contenidors de recollida selectiva i les diferents campanyes de sensibilització, es vol arribar a incrementar en vuit punts el tant per cent de recollida selectiva”.
L’objectiu de la recollida selectiva és recollir segregadament els residus per possibilitar així el seu reciclatge i la fabricació de nous productes i evitar que es destinin a abocadors o incineradores. Això significa un estalvi energètic i de materials en comparació amb els requeriments que tindria la fabricació de productes partint de les matèries primeres originàries.
La recollida selectiva ha augmentat progressivament al llarg dels últims anys a Catalunya i a Lleida. En relació als residus, a Lleida la recollida d’escombraries ha augmentat en els darrers vint anys més d’un 50%. Les causes que han provocat el gradual augment d’escombraries són diverses però neixen, essencialment, dels canvis produïts en els hàbits de consum durant els últims anys de productes d’un sol ús o de durada limitada i l’ús d’envasos i embalatges.
Per altra banda el missatge que la recuperació dels residus redueix l’impacte de les deixalles sobre el medi ambient i, molt especialment, que permet estalviar energia i matèries primeres, s’ha anat incorporant a la consciència col·lectiva dels lleidatans/es. L’esforç comú entre l’Ajuntament i la ciutadania és de gran importància per fer una ciutat neta, habitable i còmoda.