La Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Lleida ha endegat aquest cap de setmana un projecte destinat a donar a conèixer i afavorir la biodiversitat urbana de la ciutat de Lleida, així com a fomentar la implicació de la ciutadania en la seva millora, començant per augmentar la presència de refugis de fauna al municipi
La primera proposta del projecte és “Apadrina una caixa niu”, en la qual es convida als ciutadans, a títol individual o en família, a fer-se càrrec d’una caixa niu. El compromís de participació en el projecte, implica des de la construcció i col·locació de la caixa en un espai verd de la ciutat, fins al seguiment de la nidificació i posterior neteja i manteniment d’aquesta. Alhora, els participants reben assessorament, suport i informació per ajudar-los a identificar i conèixer els ocells urbans més comuns a la ciutat.
Aquest dissabte ha tingut lloc a la Mitjana el taller de construcció i col·locació de caixes niu, on s’han preparat 15 caixes, que s’han col·locat principalment al parc de la Mitjana.
El tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha visitat el taller, on també s’ha explicat com ha de ser la caixa niu, en funció del tipus d’ocell que volem que nidifiqui, i com fer el seguiment de la nidificació a aquesta, sense causar molèsties als ocells.
Un total de 35 persones han assistit al taller i han pres el compromís de fer un seguiment durant la primavera i l’estiu, tenint en compte que en aquest període poden produir-se dos o fins i tot tres ocupacions successives de la caixa.
I és que a la ciutat, no només hi viuen les persones! Als parcs, jardins, vora el riu, a les places… podem trobar diferents animals i plantes que conviuen amb nosaltres i que han fet de la ciutat el seu hàbitat natural. La presència d’aquests éssers vius, enriqueix la ciutat, fent-la més amable per a les persones. La fauna i la flora en el medi urbà generen interrelacions positives, afavorint la reducció de la contaminació i millorant la qualitat de vida dels ciutadans.
Si voleu més informació sobre el projecte, o esteu interessats a participar-hi, podeu consultar el web: http://sostenibilitat.paeria.cat/formacio-educacio-i-sensibilitzacio-ambiental/projecte-biodiversitat
La d’aquest matí també ha estat la primera de les Ecoactivitats programades per la temporada Primavera/Estiu, que demà tindrà continuïtat amb la proposta ‘Quina diferència hi ha entre reciclar i no fer-ho’.
Es tracta d’una ecodescoberta en la qual es convida a visitar les instal·lacions de la gestió de residus del Segrià, a Montoliu, així com l’abocador clausurat de Serra Llarga. Una experiència per descobrir els avantatges de reciclar i els perjudicis de no fer-ho.
Festa de la Mitjana
Per altra part, cal informar del canvi de dades en el calendari de les Ecoactivitats, ja que la Festa de la Mitjana, prevista inicialment pel pròxim 2 d’abril, ha quedat ajornada fins al 4 de juny, donada la coincidència de dades amb la celebració de Lleida Canta.