Agència de l’Energia de Lleida

Regidoria d’Habitatge i Transició Ecològica | Plaça Paeria 11, pb (Edifici Pal·las) 25007 Lleida | Tel: 973 700 455 | mediambient@paeria.cat | urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat

Vehicle elèctric

La mobilitat elèctrica, part de la solució a l’emergència climàtica 

Mobilitat elèctrica, emergència climàtica i transició energètica

Moure’ns a la ciutat amb cotxe de motor és sinònim de soroll, contaminació i canvi climàtic.

A més els vehicles de gasoil o gasolina són “màquines” escandalosament ineficients, tan sols aprofiten el 20% de tota la energia que consumeixen per impulsar-se, (la resta es perd en forma de calor), energia  fòssil, importada de la qual en som  totalment depenents.

Si volem una ciutat més confortable, sana i segura, hem de buidar-la de cotxes i  anar a peu, en bicicleta, en transport públic o compartir cotxe.

Tanmateix, quan cap d’aquestes opcions és possible, la mobilitat elèctrica passa a ser una bona opció, sobretot si es vincula amb la producció d’energia verda local.

 

Així doncs, apostar pel vehicle elèctric en detriment del vehicle de combustió vol dir:

 • Reduir emissions locals de PM10, NOx, CO, els principals causants de la contaminació atmosfèrica de la ciutat, i de CO2 el principal causant del canvi climàtic.
 • Reduir el soroll de la ciutat de forma dràstica
 • Facilitar la integració de les energies renovables a la mobilitat
 • Fomentar un sector industrial innovador
 • Reduir la dependència energètica al petroli

 

Si estàs pensant en «passar-te a l’elèctric» en aquest bloc trobaràs la informació més rellevant.

Quin vehicle elèctric trio?

El  mercat ofereix un ventall de tipologies, en ràpida expansió, cada cop més adaptats a preus i prestacions segons les diferents necessitats: turismes, vehicles industrials lleugers, bicicleta, motocicleta, ciclomotor, patinet,  vehicles 100% elèctric (BEV), vehicles elèctrics amb autonomia estesa (REEV), vehicle elèctric híbrid (HEV)…

Informació més detallada de les tipologies, fes clic aquí →

Tanmateix abans d’anar a cercar al mercat, et recomanem que identifiquis quines són les teves necessitats de mobilitat reals, un cop integrades les altres formes de mobilitat sostenible al teu abast, per fer la millor tria:

 • Habitualment faré desplaçaments de curt trajecte dins la ciutat (poca autonomia) o desplaçaments llargs? (quilòmitres anuals previstos…)
 • Els desplaçaments seran quotidians o puntuals?
 • Necessitaré capacitat de càrrega?
 • Per terreny urbà o rural?
 • El cotxe serà d’ús habitualment familiar o individual?
 • Serà l’únic vehicle familiar?

 Pel que fa al preu, malgrat els “vehicles convencionals” tenen un preu de sortida al mercat més barat, és molt important fer l’anàlisi  de costos de tota la vida útil, ja que les despeses d’ús i manteniment del vehicle elèctric són clarament inferiors a les del de  motor ( costos de manteniment, preu  del combustible, etc …) i cal afegir els ajuts a la compra de VE i les  bonificacions  per al foment d’aquest tipus de mobilitat, que encara decanten més la balança (veure apartat més avall).

Per facilitar aquesta valoració l’ICAEN ofereix una eina de comparació de preus:

Per més informació fes clic aquí →

Com carrego el vehicle a casa?

És tant fàcil com tenir un endoll a prop d’on aparcaràs el vehicle la major part del temps que estigui aturat. Tanmateix, si es tracta d’un aparcament d’una comunitat de veïns, o vols un endoll més segur, modular, amb major potència, etc… es convenient que t’instal·lis un punt de recàrrega propi, també anomenat  punt de recàrrega vinculat.

 

Com fer-ho?

5 passos a seguir per a poder-te instal·lar un punt de recàrrega vinculat →

Hi ha ajuts ?

L’Ajuntament, per a la promoció de la mobilitat elèctrica a Lleida t’ofereix:

 • Una bonificació del 75% de la quota els titulars dels vehicles identificats com a Cero emisions en el Registre de vehicles de la Direcció General de Trànsit, aplicable en l’autoliquidació de l’Impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) de l’exercici corresponent a la primera matriculació definitiva i en els anys posteriors (ordenança 1.3 article 6).Per sol·licitar-la ho pots fer presencialment a l’oficina de l’OGAT o bé a través del  tràmit d’interposició de recurs que trobaràs dins els tràmits relacionats a l’Impost sobre vehicles de tracció Mecànica:

Per consultar l’horari d’atenció de l’OGAT, fes clic aquí →
Per accedir al tràmit, fes clic aquí →

 • Gratuïtat en la càrrega del vehicle elèctric en qualsevol de les estacions de recàrrega que formen part l’Aliança de Municipis per la Interoperativitat de Catalunya (AMIC).

Per demanar la tarja per a la recàrrega  de VE  fes clic aquí →
Per conèixer més sobre l’AMIC fes clic aquí →

 

Per conèixer els ajuts i incentius vigents que t’ofereixen les administracions supramunicipals, tant per la compra de VE com per la instal·lació de punts de recàrrega,  fes clic aquí →

A on hi ha punts de recàrrega públics a Lleida?

Pots consultar la xarxa d’estacions públiques de recàrrega de vehicles elèctrics de Lleida fent clic aquí →

Tornar a l’inici
Agència de l’Energia

$