Agència de l’Energia de Lleida

mobilitat elèctrica

La mobilitat elèctrica, part de la solució a l’emergència climàtica 

El perquè de la mobilitat elèctrica: emergència climàtica i transició energètica

Moure’s a la ciutat amb cotxe de motor és sinònim de soroll, contaminació, ocupació, emissions de gasos causants del canvi climàtic, etc.

A més els vehicles de gasoil o gasolina són “màquinesescandalosament ineficients, tan sols aprofiten el 20% de tota la energia que consumeixen per impulsar-se, (la resta es perd en forma de calor!!), energia  fòssil, importada de la qual en som  totalment depenents.

Si volem una ciutat més confortable, sana i segura, hem de buidar-la de cotxes i  anar a peu, en bicicleta, en transport públic o compartir cotxe.

Tanmateix, quan cap d’aquestes opcions és possible, la mobilitat elèctrica passa a ser una bona opció, sobretot si es vincula amb la producció d’energia verda local.

 

Així doncs, apostar pel vehicle elèctric en detriment del vehicle de combustió vol dir:

 • Reduir emissions locals de PM10, NOx, CO, els principals causants de la contaminació atmosfèrica de la ciutat, i de CO2 el principal causant del canvi climàtic.
 • Reduir el soroll de la ciutat de forma dràstica
 • Facilitar la integració de les energies renovables a la mobilitat
 • Fomentar un sector industrial innovador
 • Reduir la dependència energètica al petroli

La mobilitat elèctrica està creixent dia a dia amb passos cada cop més grans.  En aquest bloc trobaràs la informació més rellevant , si estàs pensant en fer el canvi.

Quin vehicle elèctric trio?

El  mercat ofereix un ventall de tipologies, en ràpida expansió, cada cop més adaptats a preus i prestacions segons les diferents necessitats: turismes, vehicles industrials lleugers, bicicleta, motocicleta, ciclomotor, patinet,  vehicles 100% elèctric (BEV), vehicles elèctrics amb autonomia estesa (REEV), vehicle elèctric híbrid (HEV)…

Informació més detallada de les tipologies, fes clic aquí →

Tanmateix abans d’anar a cercar al mercat, et recomanem que identifiquis quines són les teves necessitats de mobilitat reals, un cop integrades les altres formes de mobilitat sostenible al teu abast, per fer la millor tria:

 • Habitualment faré desplaçaments de curt trajecte dins la ciutat (poca autonomia) o desplaçaments llargs? (quilòmetres anuals previstos…)
 • Els desplaçaments seran quotidians o puntuals?
 • Necessitaré capacitat espaial per carregar objectes ?
 • Per terreny urbà o rural?
 • El cotxe serà d’ús habitualment familiar o individual?
 • Serà l’únic vehicle familiar?

  Pel que fa al preu, tot i que els “vehicles convencionals” tenen un preu de sortida al mercat més barat, és molt important  incroporar en els càlculs a l’hora de prendre una decisió,  els costos de tota la vida útil del vehicle, ja que el preu del combustible i de manteniment  del vehicle elèctric són inferiors a les del de  motor. A més cal tenir en compte els ajuts a la compra de VE i les  bonificacions  per al foment d’aquest tipus de mobilitat, que encara decanten més la balança (veure apartat més avall).

Per facilitar aquesta valoració l’ICAEN ofereix una eina de comparació de preus:

 Per més informació fes clic aquí →

Com carrego el vehicle a casa?

 Amb un  endoll a prop  de la plaça del vehicle n’hi ha prou. Tanmateix, si vols un carregador intel·ligent , que et permeti programar, modular les recàrregues, controlar-les remotament  etc… caldrà que instal·lis un punt de recàrrega vinculat.

 Com fer-ho?

5 passos a seguir per a poder-te instal·lar un punt de recàrrega vinculat →

Si vius en una comunitat de veïns, hi ha diferents solucions per evitar tenir que incrementar la potencia demandada i fer una gestió comunitària intel·ligent de l’energia:

Guia: Instal·lació dels punts de recàrrega de VE en aparcaments comunitaris

Com carrego a fóra de casa?

 

Xarxa d’estacions públiques de recàrrega de vehicles elèctrics de Lleida clica aquí

 

Xarxa global de punts de càrrega clica aquí 

Quins ajuts tinc?

Els incentius  per fomentar la mobilitat elèctrica a Lleida són:

 

 • Una bonificació del 75% de la quota els titulars dels vehicles identificats com a Cero emissions en el Registre de vehicles de la Direcció General de Trànsit, aplicable en l’autoliquidació de l’Impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) de l’exercici corresponent a la primera matriculació definitiva i en els anys posteriors (ordenança 1.3 article 6). Per sol·licitar-la pots fer-ho a través:

Per sol·licitar-ho on line fes clic aquí →

De forma presencial a l’OGAT, fes clic aquí →

 

 • Gratuïtat en la càrrega del vehicle elèctric ( i endollable)  en la majoria d’estacions de recàrrega que formen part l’Aliança de Municipis per la Interoperativitat de Catalunya (AMIC).

Per demanar la tarja per a la recàrrega  de VE  fes clic aquí →

Per conèixer més sobre l’AMIC fes clic aquí →

 • Altres ajuts i incentius de les administracions supramunicipals, (per vehicle o per punt de recàrrega)  clica aquí →

 

Tornar a l’inici
Agència de l’Energia

$