estalvi energètic

Com puc reduir el consum energètic a casa? Aquests són alguns dels consells que podem seguir des d’avui mateix per estalviar energia i diners.

Si pensem en totes les activitats que fem al llarg del dia, gairebé sempre utilitzem l’energia. Com que bona part d’aquesta prové de fonts no renovables com el petroli o el gas, és important tenir en compte el que suposa aquest consum: emissions de milers de tones de CO2 causants del canvi climàtic, dependència de països productors… A banda, el fet de transportar i extraure aquesta energia provoca un impacte negatiu al medi ambient.

Per aquests motius, és imprescindible moderar el consum d’energia, la qual cosa també ens suposarà un estalvi econòmic i de recursos naturals. A Lleida en verd hem encetat una campanya amb l’objectiu d’ajudar a les famílies a reduir la despesa de les seves factures de llum, gas i aigua.

El perquè de la campanya…

Els grans acords internacionals no fan més que evidenciar que en el repte de la sostenibilitat és urgent, i que ja no es pot posposar l’acció per més temps.

Així, l’Acord de París -en què 195 països han pactat, per primera vegada, l’impuls de mesures per a assolir un futur més baix en emissions de gasos d’efecte hivernacle-, o la proclamació del nou Pacte d’Alcaldes per al Clima i l’energia, impulsat per la Unió Europea, apunten amb més força els objectius on centrar esforços de forma immediata.

A nivell local també cal assumir els compromisos que ens corresponen, i intensificar les accions per fer front a la pobresa, al canvi climàtic i a la dependència a les energies contaminants i no renovables. Per aquest motiu Lleida s’ha sumat al Pacte d’alcaldes i s’ha compromès a reduir un 20% les emissions de gasos d’efecte hivernacle per l’any 2020.

Altrament, el 40% de la energia que consumim a Europa, ho fem de forma individualitzada en vivendes, oficines, comerços, equipaments públics i privats, etc. Per tant en el sector de l’habitatge amb accions d’estalvi energètic es poden aconseguir importants reduccions.

El camí cap a l’habitatge amb consum zero

 • 1. Estratègies passives a nivell del disseny de la construcció
 • 2. Millorar l’evolvent i reduir càrregues tèrmiques internes
 • 3. Millorar l’eficiència dels equips i sistemes de control
 • 4. Generació d’energia amb renovables: tèrmiques i elèctriques

%

L'objectiu és reduir un 20% les emissions de gasos d’efecte hivernacle per l’any 2020

%

El 40% de l'energia que consumim a Europa és de consum particular

Si a casa teva tens un consum elevat d’energia, no saps com reduir-lo i tens interès en fer-ho, aquesta campanya et pot ser molt útil! Altrament, si et trobes amb una situació de vulnerabilitat pel que fa a l’abastiment d’energia, et podem ajudar a millorar la teva situació.

Inscriu-te!

Motivacions:

 • Lleida s’ha compromès a reduir les emissions de CO2 causants del canvi climàtic un 20% per l’any 2020, respecte les emeses l’any 2005, al signar la iniciativa Europea del Pacte d’Alcaldes.
 • Reduir la pobresa energètica a Lleida, que afecta a més de 5.000 famílies.
 • Reduir la dependència energètica de Lleida. Actualment la nostra dependència és de l’ordre del 99,8%.

Què t’ofereix el programa d’assessorament d’estalvi energètic a la llar?

Un tècnic especialitzat en estalvi energètic visitarà el teu habitatge per ajudar-te a :

 • Detectar possibles fuites, consums innecessaris, potencialitats, etc.
 • Aplicar bones pràctiques i mesures que et permetin rebaixar el consum segons les teves circumstàncies.
 • Entendre la factura elèctrica, i conèixer com la pots optimitzar.

Què haig de fer si estic interessat/da?

Envia un correu a infosostenible@paeria.cat, indicant el teu nom, congnoms i número de telèfon, amb l’assumpte: Programa d’estalvi d’energia als habitatges.

Et trobes en situació de risc de pobresa energètica?

En cas que estiguis en situació de vulnerabilitat pel que fa l’abastiment d’energia t’oferim:

 • La nostra assistència per posar en marxa un seguit d’actuacions (canvi de bombetes, aïllament bàsic dels tancaments i de les caixes de persiana, regulació de les calderes, mecanismes per a l’estalvi d’aigua) i bones pràctiques per ajudar baixar el consum.
 • La nostra assistència per optimitzar les factures energètiques i per acollir-te als drets de les persones en risc de pobresa energètica, recollides a la llei 24/2015, l’acollida al bonus social, etc.

Què haig de fer si estic interessat/da?

Envia un correu a infosostenible@paeria.cat, indicant el teu nom, congnoms i número de telèfon, amb l’assumpte: Servei d’assistència a famílies en vulnerabilitat.

Aquests són alguns dels consells que podem seguir des d’avui mateix per minimitzar el consum energètic a casa:

N
Instal·la bombetes LED, sobretot a les estances amb alta ocupació com la cuina el menjador o el despatx.
N
Si a casa hi ha gran quantitat d’ordinadors i televisors, baixa el nivell de lluentor de les pantalles.
N
Instal·la un termòstat programable per evitar escalfar la casa quan no hi ets.
N
A l’hivern, programa la temperatura dins de casa a 20-21º durant el dia i a 17-18º durant la nit.
N
Per estalviar a la cuina, elimina els blocs de gel del congelador almenys un cop cada sis mesos i mai oblidis la porta oberta.
N
La majoria de rentaplats actuals disposen d’un programa ecològic que inverteix més temps en rentar la vaixella a canvi d’estalviar consum elèctric.
N
Racionalitza l’estona de dutxa i de bany, pensa que en 5 minuts de dutxa es poden gastar 95 litres d’aigua calenta.
N
L’assecador i l’estufeta són un dels electrodomèstics que més energia consumeixen. Parem compte de fer-ne un bon ús.
N
La rentadora és un electrodomèstic que consumeix molta energia, sobretot quan ha d’escalfar l’aigua. Sempre és millor fer servir els programes de rentada en fred i posar la rentadora quan estigui plena del tot.
N
L’assecadora s’ha de fer servir poc i aprofitar al màxim l’escalfor del sol i el vent per a eixugar la roba.
N
Tingues en compte que els aparells que deixem apagats però connectats a la llum continuen consumint una petita quantitat d’energia. Considera desconnectar-los manualment o connecta’ls a regletes amb botó d’encesa i apagada.
N
Evita les possibles fuites d’aire de casa: finestres mal tancades, sota la porta principal, esquerdes…

Mira què hem fet recentment en matèria d’estalvi energètic

Participa aquesta primavera al programa d’assessorament en estalvi energètic a la llar

Com puc estalviar energia a casa? Com puc reduir emissions i ajudar a frenar el canvi climàtic? L'Ajuntament de Lleida ofereix aquesta primavera assessorament personalitzat a les famílies de Lleida per ajudar-les a identificar els problemes d'eficiència energètica que...
Llegir-ne més

Guia d'estalvi energètic

Idees per reduir el consum d’energia i les emissions de CO2

Descarregar PDF